En svensk schweizerkniv
med MacGyver-komplex

Jag är Art Director i grunden. Men på grund av min personlighet så har jag en ganska fet släng av ”MacGyver-syndromet”, som jag själv kallar det. Ni som är lite för unga; det är en snubbe i en tv-serie med samma namn från 80-talet. Han löste problem och uppdrag med hjälp av saker han hittade runt omkring sig. Silvertejp. Gem. Krossade glasflaskor. You name it. Inget var omöjligt att lösa i slutändan för mister MacGyver.

Det är jag. Jag älskar att hitta kreativa lösningar inom snäva ramar. Som kreatör har det varit väldigt gångbart. Det är inte omöjligt att göra en jäkligt bra profil för ett företag med en mindre budget. Det är inte omöjligt att få till en hyfsat avancerad hemsida – helt på egen hand. Det är idén och hantverket som är hjälten. Hand i hand. Mot den vackra solnedgången.

Det är det jag är bra på.

Testa mig vettja?

Du når mig på 0708 88 46 50.

Under tiden kan du alltid följa Kung Bob på sociala medier. Länkarna hittar du här under.

*) När jag inser mina begränsningar så tar jag hjälp av mitt eminenta nätverk och annat brilliant folk där ute.

Rakt på sak. Detta gör jag.

"

Art Direction &
Design Studio:

Idéer

Allt utgår från idén. Utan den finns det ingenting. Det är roten till allt gott. Och idéer i min värld är alltid baserat på analys och strategi, både av omvärld och företag.

Det kan vara en ytterst liten och simpel idé. Det kan vara en storslagen och svulstig variant. Bara den finns där. För utan den så svävar man runt i ett kallt och odefinierat vakuum. Och det vill man ju inte.

Sånt gör jag.

Art Direction & Design

En idé behöver gestaltas för att bli så tydlig som möjligt. Och gör man det bra och ordentligt, så kan idén växa och ta för sig. Helt enkelt nå höjder som man inte trodde var möjliga.

Sånt gör jag.

Koncept & profilering

Det är väl lite av en paradgren. Att skapa starka visuella identiteter som tydliggör ett företags verksamhet. Både ut mot marknaden och inåt i verksamheten.

Sånt gör jag.

Webblösningar & UX

Allt från den enklaste webbsajten till skräddarsydda faktureringssystem och fullödiga ecommerce-lösningar har det blivit genom åren. Och jag har en förkärlek att arbeta med WordPress som plattform.

Sånt gör jag.

Kampanjer

Ibland behöver man hjälpa den tydligt förpackade idén att växa och ta för sig. Att bryta igenom bruset och nå kunden.

Sånt gör jag.

Foto

Det finns tillfällen då det behövs lite enklare och mer snabbfotade fotolösningar, när man inte har tid eller pengar att anlita fullblodsproffsen, som man normalt gör.

Sånt gör jag.

Produktion & Projektledning

Att hålla ihop allting. Att ta det vidare. Att ta det i mål. När idén och paketeringen är tydlig och klar, så är det en massa saker som behöver skapas och göras. Och då behöver man hålla i taktpinnen.

Sånt gör jag.

Kung Bob & kompisar

Kompisar är bra. Kompisar behöver man. Och jag har allt från tryckerier, fotografer och filmare till leverantörer av skyltsystem och andra kreativa vänner och sysslor som man behöver för att göra ett så bra jobb som det bara går.

Så, sådana har jag.

Exempel?

Mycket ord och inga visor här? Japp. Då föreslår jag att du kollar in lite uppdrag jag har gjort. Så kan vi prata vidare om vad jag kan hjälpa just dig med.

Varför jag heter kung bob.

"

Kung Bob, vadå?

När jag var i New York i mitten på nittiotalet, så sladdade jag in i en prylbutik i SoHo som hade en uppsjö av intressanta grejer.

Där hittade jag en liten stämpel med en pojke som blåste en stor tuggummibubbla. På huvudet hade han en krona där det stod King Bub med stora bokstäver. Tänkte inte så mycket på det då. Men jag tyckte den såg ball ut, så jag köpte den.

När jag kom hem började jag använda den, som en slags signatur, när jag gjorde sidoprojekt på den tiden.

Tiden gick. Jag tappade bort stämpeln. Inget mer med det.

När jag drog i gång min verksamhet 2023 så behövde den ett namn. Magnus Pehrsson Design AB fick man inte direkt ståpäls av. Och sedan finns ju den där fotbollstränaren med samma namn också. Då kom jag och tänka på min gamla stämpel. Jag började googla för att se om jag kunde hitta den igen eller något annat matnyttigt.

Och det gjorde jag. Visst. Jag hittade inte just stämpeln. Men helt plötsligt fick jag reda på vart den lille pojken som blåste stora bubblor kom ifrån. Det blev helt plötsligt ett ännu bättre namn. När jag hade försvenskat det lite.

Så – inte helt fel att basera namnet på en mästare i tuggummibubbelblåsning.

Historien om Magnus.

"

Curriculum vitae

2023-*

Kung Bob

Idag driver jag Kung Bob. En designstudio med förkärlek till visuell kommunikation. Jobbar med kunder som Sigillet Fastighets AB, TSA Agency Sweden, Milleteknik, Nidacon, Göteborgslokaler, Skaraverken, Savills, Junior Productions och Optiker C&A Jacobsson.

Sigillet

Vi har samarbetat i över 20 års tid nu. Gjorde deras grafiska profil i början på 2000-talet. Nu är det ett än mer aktivt samarbete med ny grafisk profil, kommunikation, webbproduktion och annat löpande arbete.

TSA Agency Sweden

Från att ha skapat deras nya profil för några år sedan jobbar jag nu med att vidautveckla deras webbsajt och annan grafisk produktion, som broschyrer och annat säljmaterial.

Milleteknik

Hjälpt dem med att förtydliga och styra upp deras grafisk profil. Arbetar med och vidarutvecklar deras webbsajt.

Optiker C&A Jacobsson

Sedan jag skapade deras profil, så har det varit små återkommande marknadsföringinsatser. Webbsajten behöver återkommande kärlek i form av nytt material och utveckling.

2002-2023

Buddy

Vi startade Buddy i november 2002. Grundarna var, förutom jag själv, mina kollegor Frank Britt och Johan Lotto. Vi fattade tycke och fann varandra genom gemensamma uppdrag på Upright Communication.

Med en ganska okoordinerad start i ett kontorshotell så expanderade vi hyfsat snabbt. Efter ett par år så var vi uppe i cirka 15 anställda och stort kontor i A-läge inom Vallgraven i Göteborg. Runt 2008 valde vi att krympa kostymen för att istället jobba i nätverk. Något som passade oss bättre. Vi brukade, med ett leende på läpparna, säga att vi förberedde oss för den kommande ekonomikrisen, när folk undrade varför vi sa upp vår personal. Men vi hade bara tur. Men det lät coolare att lägga upp det så.

Vi tuffade på med både riktigt bra och inte riktigt så bra årsbokslut. Johan valde att hoppa av våren 2022. Hösten 2023 valde vi att pensionera Buddy. Då hade vi kört på i 21 år. Inte så illa pinkat.

Mitt huvudansvar förutom verksamhetsansvar och projektlederi, var som Senior Art direc­tor och grafisk formgivare. Vi arbetade med kunder som Hasselblad, Volvo Technology Transfer, Zodiak Television, aPak, Familjebostäder i Göteborg, Helsingborgs Stad, Falkenbergs kommun, Laholms kommun, Lerums kommun, Göteborgs Stad, Elmborgs tandvård, Colosseumkliniken, HDR (numera NEP), Gyllene Tider, Soho etc.

Hasselblad

Vi började jobba med dem redan på Upright-tiden. Sedan valde de, till vår glädje, att följa med oss när vi startade Buddy. Och det blev ett långt förhållande som höll genom ett gäng olika marknadschefs-, vd- och ägarbyten. Vi hade totalansvaret för varumärket worldwide och fungerade som spindeln i nätet mellan olika kulturer från de olika världsdelarna. En kul och inspirerande tid som varade i nästan 15 år.

Familjebostäder

I tuff konkurrens mellan toppbyråerna i Göteborg vann vi kontot för Familjebostäder runt 2006. Det var över 80 byråer som var med och tävlade om deras gunst. Och vi drog det längsta strået. Det resulterade i en ny grafisk profil och kommunikation. Mycket av vårt arbete har levt kvar fram tills idag.

2001-2002

Upright Communication

Jag blev headhuntad till Upright Communication i april 2001 i rollen som Art director och grafisk formgivare. Det var mitt under dotcom-eran och Upright var resultatet av sammanslagningen av IT-firman Upright och reklambyrån Styra för att skapa synergieffekter a la 2000-tal. På min första dag bar det av till kickoff i Lissabon med ett egenchartrat flygplan. Bara en sån sak. Slutade i november 2002 för att köra igång Buddy i full skala.

På Upright ansvarade jag för kunder som Hasselblad, Salming Underwear, Poseidon Fastighets AB, Bokia etc.

2000-2001

Buddy – version 1

Första versionen av Buddy grundade jag 2000 tillsammans med externa investorer. Drev verksamheten på egen hand som Art Director/grafisk formgivare och projektledare, i nätverk med andra. Jobbade med kunder som Falkenbergs Turist, Wise Connections, Adepta, HipHappy (Per Gessle), Medeikonos, Airport etc

1999-2002

Airport

Ett detaljhandelskoncept, som jag ägde en mindre del i, där jag var ansvarig för konceptutveckling och visuell kommunikation. Allt från butiks­design till marknadsföring. Ett kul sidoprojekt.

1999-2000

Havet

Havet Modern kommunikation var en webb & IT-byrå i Göteborg, där jag hade huvudansvaret för den visuella kommunikationen på byrån. Var även tätt involverad i logik och struktur. Jobbade med kunder som GT, Miljöfordonsprojektet i Göteborg, Gårdstens­bostäder, Studioförbundet Vuxenskolan, Horreds Möbler, EcceNovo etc.

1995-2002

Frilansuppdrag

Arbetade som frilans på diverse projekt vid sidan om mina anställningar. Exempel på kunder som jag arbetade med var Drott fastighets AB, Per Gessle, MBM, Tom Bone Music, Aijo, Finmekanik, PEAB etc

1995-1999

Byrån 1&2

På Byrån 1&2, reklambyrå i Halmstad, hade jag bl a huvudansvaret som Art director för byråns största kund, Etac AB. Exempel på andra kunder som jag arbetade med var Hotel Tylösand, Roxette Recordings, HDF Bolagen, Gnosjö Konstsmide, Gyllene Tider, Sia Glass, Idata, Getinge, HFAB, Sävsjö Trähus etc.

1996

Utbildning i avancerad bildbearbetning

Utbildade mig i avancerad bildhantering och bildredigering via Adobe Photoshop på Macmeckarna.

1995-1996

Utbildning Berghs School of Communication

Utbildning Art Director på Berghs School of Communication (fd RMI Berghs).

1995

Utmärkelse – Creative Talent of the Year

Jag skapade det vinnande Sverige-bidraget och kom 4:a i Europa i tävlingen Creative Talent of the Year, som anordnades av the Map Group (om jag minns korrekt).

1994

Byrån 1&2

Originalare/AD-assistent på Byrån 1&2, Reklambyrå i Halmstad. Mitt ansvar låg som desktop-producent av trycksaker och att arbeta tätt med byråns Art Directors och utveckla deras idéer till färdiga produkter.

1992-1994

Byrån 1&2

Praktikant på Byrån 1&2, Reklambyrå i Halmstad, i samband med min gymnasieutbildning på Stureskolan i Halmstad.