Laholms kommun

Återvinningskampanj

Uppdraget, som jag gjorde tillsammans med mina kollegor Frank och Johan på Buddy, inkluderade strategi, idé och aktivering.

Den ursprungliga uppgiften var att hjälpa till att kommunicera Laholms kommuns nya återvinningskärl och att motivera medborgarna att omfamna och använda det nya systemet. För att få folk ombord, och kanske till och med intresserade, av det nya programmet, tyckte vi det var nödvändigt att kommunicera mer än bara de nya återvinningskärlen.

Vi tog ett stort steg tillbaka och ställde några stora frågor: ”Varför måste vi återvinna överhuvudtaget?” och ”Varför återanvänder inte folk?”.

Naturligtvis är återvinning viktigt för miljön och avgörande för våra ansträngningar att minska det negativa miljöavtryck som vår moderna livsstil har på planeten. Men, frågade vi oss själva, är människor verkligen medvetna om den enorma negativa inverkan som vårt avfall har på miljön? Känner de till de fantastiska alternativ som finns idag som gör mindre skada? Och om de fortfarande väljer att inte återvinna, vad är de vanligaste orsakerna till detta?

Vi tog tillfället i akt med lanseringen av de nya kärlen för att kommunicera effekterna av föroreningar och fördelarna med alternativa produkter och system – inklusive de nya återvinningskärlen.

Sedan bestämde vi oss för att bli lite mer kreativa.

Vi ville få en mycket högre uppmärksamhet kring återvinningsprogrammet så vi började utveckla en serie korta filmer som skulle få uppmärksamhet och sprida sig. Vi fokuserade på alla anledningar till att människor valde att INTE återvinna och utvecklade en serie karaktärer (en ung kvinna, en stressad familjefar, en pensionär och en affärsman) som skulle representera de olika ursäkter som folk ger för att inte återvinna.

Dessa filmer (kan ses nedan) publicerades sedan på YouTube, Facebook och Laholms kommuns hemsida.

Under den första kampanjmånaden har vi fått över 140 000 visningar och skapat mycket diskussion och intresse kring vad som annars bara skulle vara en lansering av en ny typ av återvinningskärl.